ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
“SOSYAL ETKİNLİKLERE KATILIM” DERSİ UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ
Birinci Bölüm
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1- (1) Bu Yönerge, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencilerinin ders dışı toplumsal ve kültürel gelişmelerine katkı sağlamak, onları araştırıcı ve yaratıcı niteliklere sahip bireyler olarak yetiştirmek, bütçe olanakları çerçevesinde fırsatlar sağlayarak sosyal, kültürel ve spor gereksinimlerini karşılamak için; öğrencilerin Üniversite içinde ve dışında, Üniversitenin Kurumsal kimliğini ön plana çıkaracak, kamuoyunda benimsenmesine ve tanınmasına yardımcı olacak şekilde oluşturacakları sosyal, bilimsel, kültürel, sanatsal alanlarda çalışmalarının isteğe bağlı olarak AKTS ders kredisine dönüştürülmesi ile ilgili usul ve esaslarını düzenlemektedir.
Kapsam
Madde 2- (1) Bu yönerge, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi önlisans ve lisans programlarına kayıtlı öğrencilerin bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal etkinlik ve diğer çalışmaların düzenlenip yürütülmesiyle ilgili esasları kapsar.
Dayanak
Madde 3- (1) 2547 sayılı YÖK Kanunu ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4- (1) İsteğe Bağlı Sosyal Etkinlikler: İsteğe bağlı ders dışı sosyal etkinlikler, öğrencilerin ders dışı bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal etkinliklerini ifade eder.
İkinci Bölüm
Etkinliklere Katılım Esasları ve Kredilendirme
Madde 5- (1) Bu yönergenin EK-1’i kapsamında yer alan isteğe bağlı ders dışı en az beş etkinliğe katılan öğrenciler 3 AKTS elde eder.
(2) Öğrencinin katıldığı etkinliklerin tamamı belirli bir öğretim yılı yarıyılı içinde gerçekleşmiş ve danışman onayı sonrasında Bölüm/Program Başkanlığına bildiriminin yapılmış olması ve Bölüm/Program Başkanlığınca onaylanmış olması gereklidir.
(3) Katılınan etkinliklerin herhangi bir ders kapsamında olmaması zorunludur.
(4) Üniversitemizi temsilen spor müsabakalarına katılan öğrenciler katıldığı en azbeş müsabakadan 3 AKTS elde eder.
(5) Üniversitemizi temsilen HAMER etkinliklerinde görev alan öğrenciler katıldığı beş etkinlikten 3 AKTS elde eder.
(6) Etkinlik düzenleme komitelerinde yer alan öğrenciler için etkinliğin her bir günü bir etkinliğe katılmış kabul edilir.
(7) Birimler tarafından açılan kurs ve eğitimlere katılan öğrenciler için kurs ve eğitimin her bir günü bir etkinlik kabul edilir.
(8) Bir yıl süreyle görev yapan Öğrenci Konseyi bölüm/program/fakülte/üniversite temsilcileri beş etkinliğe katılmış kabul edilir.
(9) Öğrenci Kulüpleri tarafından düzenlenen etkinliklerde, etkinliğe katılım sağlayan tüm klüp üyeleri için etkinliğin her bir günü bir etkinliğe katılmış kabul edilir.
Madde 6- (1) Eğitim-Öğretim dönemi süresince Ön lisans / Lisans öğrencilerinin transkriptlerine en fazla 3 AKTS’lik “Sosyal Etkinliklere Katılım” dersi harf notu (YT olarak) eklenir.
(2) Etkinliklere katılan öğrenci, Sosyal Etkinlik Katılım Belgesini (EK-1) doldurarak ve katıldığı etkinlikleri belgelendirerek danışmanına veya birimde görevlendirilmiş bir komisyona onaylatır ve eğitim-öğretim döneminin son haftasında Bölüm/Program Başkanına teslim eder.
(3) Bölüm/Program Başkanlığı, sosyal etkinliklere yeterli katılım sağlayan öğrencilere YT harf notu önerisi ile birlikte yarıyıl sınavları birinci haftası sonuna kadar öğrenci listelerini belgeleri ile birlikte Dekanlık/Müdürlüğe birim Yönetim Kurulu kararı için gönderir.
(4) Birim Yönetim Kurulu, sosyal etkinliklere yeterli katılım sağlayan öğrencilerin ders harf notları için alacağı kararı yarıyıl sınavları son haftası içerisinde Öğrenci İşleri daire başkanlığına gönderir.
(5) Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı, öğrencinin trankriptine “Sosyal Etkiliklere Katılım” dersi harf notunu işler.
Yürürlük
Madde 9- (1) Bu yönerge Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Senatosunda kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
EK-1 Beyan edilebilecek Sosyal Etkinlikler
İstihdam ve Kariyer Günleri
Proje ve Çalışma Guruplarında Yer Almak
Üniversite İçi ve Dışı Ağaç Dikme Etkinlikleri
Kongre, Sempozyum, Panel, Seminer, Sergi Etkinlikleri
Üniversite Salonlarında Düzenlenen Tiyatro, Konser ve Halk Oyunları Gösterileri
Öğrenci Kulüpleri Tarafından Yapılan Etkinlikler
Üniversite/Fakülte Spor Müsabakalarında Yer Almak
HAMER Etkinliklerinde Görev Almak
Öğrenci Konseyinde bölüm/program/fakülte/üniversite temsilcisi olarak görev yapmak
Birimler Tarafından Açılan Kurs ve Eğitimlere Katılmak
Diğer Üniversiteler Tarafından Düzenlene Etkinliklere Katılmak
Resmi, Özel Kurumlar ile Sivil Toplum Kuruluşları Tarafından Açılan Kurs ve Eğitimlere Katılmak
Bilimsel, Kültürel, Sosyal Proje ve Çalışma Gruplarında Yer Almak (Siyasi içerikli olmamak üzere)
SOSYAL ETKİNLİKLERE KATILIM FAALİYET RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ